Συχνά ακούμε γνωστούς και φίλους που άλλαξαν τα παλιά, μη στεγανά κουφώματα του σπιτιού τους με καινούρια να παραπονούνται πως στο σπίτι τους εμφανίζεται πλέοιν έντονο το φαινόμενο της υγρασίας και της πολύ αντιαισθητικής αλλά και επικίνδυνης για την υγεία μούχλας.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι ο εξαερισμός της κατοικίας που επιτυγχανόταν από τις χαραμάδες των παλαιών κουφωμάτων έπαψε να λειτουργεί με τη στεγάνωση που επέφεραν τα νέα κουφώματα και έτσι οι υδρατμοί του εσωτερικού αέρα εγκλωβίζονται στο χώρο και επικάθονται στις πιο κρύες επιφάνειες της εσωτερικής πλευράς του κτιριακού κελύφους (ακμές, περβάζια, υαλοπίνακες).
Η ορθότερη τεχνικά και με φυσικό τρόπο λύση για την αποφυγή του συγκεκριμένου φαινομένου (συμπύκνωση) είναι η ταυτόχρονη με την αντικατάσταση των κουφωμάτων αναβάθμιση της θερμομόνωσης του κελύφους,ώστε η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικής πλευράς του εξωτερικού τοίχου και θερμοκρασίας δωματίου να μη φθάνει στο λεγόμενο «σημείο δρόσου».
Επειδή όμως για την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στην εξωτερική τοιχοποιΐα μεμονωμένου διαμερίσματος απαιτείται χορήγηση Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας, η οποία με τη σειρά της προαπαιτεί έγγραφη συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, καθώς η εξωτερική πλευρά των τοίχων αποτελεί τμήμα της όψης του κτιρίου, που είναι κοινόκτητη, και αυτή πολλές φορές δεν παρέχεται, το Πρόγραμμα επιδοτεί τη μηχανική περιστολή του φαινομένου με την τοποθέτηση συστήματος εξαερισμού με ταυτόχρονη ανάκτηση θερμότητας.
Πρόκειται είτε για μεμονωμένες συσκευές που τοποθετούνται στο κάθε δωμάτιο είτε για κεντρικό σύστημα, με διανομή αεραγωγών σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Και στις 2 περιπτώσεις, παραλαμβάνεται ο «θερμός» (π.χ. 20 ⁰C) εσωτερικός υγρός αέρας, διοχετεύεται στον εξωτερικό χώρο και προσλαμβάνεται ο «ψυχρός» (π.χ. 5 ⁰C) εξωτερικός -μη υγρός- αέρας, ο οποίος μέσω του εναλλάκτη θερμότητας της συσκευής διοχετεύεται στον εσωτερικό χώρο με μια «απόδοση ανάκτησης», που κυμαίνεται μεταξύ 68-91% ανάλογα με τη διαφορά θερμοκρασίας «θερμού»/«ψυχρού» αέρα και με τον όγκο ανακτώμενου αέρα σε κυβικά μέτρα ανά ώρα. Στο παράδειγμά μας δηλαδή, ο νέος αέρας που μπαίνει στο δωμάτιο θα έχει θερμοκρασία από 13,6 ως 18,2 ⁰C και όχι 5 ⁰C που θα ήταν αν αυτός έμπαινε από ανοικτό παράθυρο.
Η συγκερκιμένη δαπάνη είναι επιλέξιμη μόνο με ταυτόχρονη αντικατάσταση κουφωμάτων και όχι αυτοτελώς.