Αντλίες Θερμότητας

Είναι μεγάλα κλιματιστικά και αποτελούν την πιο οικονομική στην κατανάλωση μορφή θέρμανσης από αυτές που καταναλώνουν αγοραζόμενη ενέργεια (ηλεκτρισμό, υγρά, στερεά ή αέρια καύσιμα) όταν μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασία παραγόμενου θερμαντικού μέσου στους 35 ⁰C (ενδοδαπέδια).

Η λειτουργία ψύξης που διαθέτουν επιπλέον, ως μεγάλα κλιματιστικά, καθιστούν την επιλογή τους ακόμη πιο συμφέρουσα, καθώς δεν απαιτείται επιπλέον κόστος και χώρος για τοποθέτηση τοπικών κλιματιστικών (αντλιών θερμότητας αέρα-αέρα διαιρούμενου τύπου).

 

Χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες αναλόγως του μέσου εναλλαγής και παραγωγής θερμότητας (αέρας/νερό), ενώ διατίθενται στους παρακάτω τύπους:

Monobloc (μία, εξωτερική, μονάδα με ενσωματωμένα όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά εξαρτήματα)

Split (εσωτερική / εξωτερική μονάδα με περισσότερες παραμετροποιήσεις στον έλεγχο λειτουργίας και δυνατότητα οπτικού ελέγχου των υδραυλικών εξαρτημάτων του συστήματος μέσα από την κατοικία)

Μονοφασικές

Τριφασικές

 

Οι συντελεστές απόδοσης θέρμανσης /ψύξης (COP/EER) είναι αυτοί που καθορίζουν και το κόστος λειτουργίας μίας αντλίας θερμότητας.

Οι συντελεστές αυτοί είναι ανάλογοι με τη θερμοκρασία προσαγωγής θερμαντικού/ψυκτικού μέσου.

 

Πιο συγκεκριμένα:

Ο υψηλότερος συντελεστής απόδοσης μίας Α/Θ επιτυγχάνεται με θερμοκρασία προσαγωγής 35 ⁰C στη θέρμανση και 18 ⁰C στην ψύξη.

Όσο ανεβαίνουν/κατεβαίνουν οι σχετικές θερμοκρασίες (45 ⁰C/12 ⁰C για εκπομπή θερμότητας/ψύξης με fan coils, 55 ⁰C/7 ⁰C για σώματα καλοριφέρ), τόσο μειώνονται οι αντίστοιχοι συντελεστής απόδοσης με την αντίστοιχη επίπτωση στο κόστος λειτουργίας του συστήματος.

Στην περίπτωση αντικατάστασης υφισταμένου συστήματος με θερμαντικό μέσο το νερό («καλοριφέρ») θα πρέπει η ισχύς των θερμαντικών σωμάτων όταν εισέρχεται μέσα τους νερό θερμοκρασίας 55 ⁰C να καλύπτουν τις θερμικές απώλειες της κατοικίας.

Αυτό συνήθως δε συμβαίνει στις λεγόμενες «εργολαβικές» οικοδομές, όπου συνήθως τοποθετούνταν σώματα ακόμη και μικρότερα από αυτά που προβλέπονταν στη μελέτη θέρμανσης (με θερμοκρασία νερού προσαγωγής τους 85 ⁰C) για λόγους οικονομικούς.

Συνεπώς, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται αντικατάσταση των υφισταμένων σωμάτων με μεγαλύτερα.

 

Η EnerSaving διαθέτει τη δική της αποκλειστική σειρά Αντλιών Θερμότητας EnerPump με δίκτυο εξειδικευμένων εγκαταστατών, ανταλλακτικά και service.

Είσαι Επαγγελματίας;

Ακολουθήστε μας στα Social

Ξεκινήστε τώρα!

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας τις απορίες σας

Έχετε ερωτήσεις;

Ώρες Εξυπηρέτησης

Δευτέρα – Παρασκευή, 

09.00 – 21.00

Είσαι Επαγγελματίας;